Lasten kilpailusarjat – esittelyssä 12-vuotiaiden sarjat

Julkaistu: 12.02.2025

Lasten ja nuorten kilparadoilla haasteellisuus ja radan pituus muuttuvat asteittain sarjasta toiseen siirryttäessä. 12-vuotiaat voivat valita joko sarjan H/D12TR, jolloin suunnistettavana on tukireittirata, tai H/D12, jolloin suunnistettavana on niin sanottu suora suunnistusrata eli tavallinen suunnistusrata. Yleensä nuoret suunnistavat oman ikäluokkansa mukaisessa sarjassa, mutta jos lapsi/nuori haluaa haastetta, hän voi osallistua myös vanhemman ikäluokan sarjaan. Kilpasarjoissa lapsi/nuori suunnistaa yksin, mutta avoimissa sarjoissa vanhemmat tai kaveri voivat lähteä tarvittaessa mukaan.

12-vuotiaille suunnistajille on tarjolla suora suunnistus sekä tukireittisuunnistus eli TR-sarja. Tukireittisuunnistuksessa suunnistuksen ja maastossa kulkemisen tukena on siimari. Siimari on maastoon vedetty valkoinen tai keltainen yhtenäinen nauha, joka on merkitty karttaan oranssilla viivalla. Tukireitillä siimari vie rastin lähettyville. Siimari on selkeä kohta, josta pääsee rastille ja jonne palata jatkamaan kohti seuraavaa rastia.

Suorassa suunnistuksessa ei enää ole tukena siimaria, vaan lapsi kykenee suunnistamaan maastosta löytyvien tukipisteiden avulla. Lapsi voi esimerkiksi suunnistaa rastille suoraan kompassilla otetulla suunnalla tai maastonkohteita lukien. Hän voi myös hyödyntää maastonkohteita, jotka johdattelevat kohti rastia.

Siirryttäessä pois siimarilla tuetuilta radoilta on tärkeää myös opetella käyttämään kompassia. Jokainen suunnistaja käyttää kompassia eri tavoin ja oman tavan löytäminen voi viedä aikaa. Tärkeää on kuitenkin opetella kompassin käytön perustaidot, jotta kompassin avulla voi tarvittaessa tukea omaa suunnistamistaan. Tällaisia perustaitoja ovat rastivälille kulkusuunnan ottaminen, kompassin avulla suunnassa kulkeminen sekä kartan kääntäminen kompassilla oikein päin kulkusuuntaan nähden.

Tukireitillä on suoraa suunnistusta enemmän tukipisteitä sekä kulkemista helpottavia elementtejä suunnistusradan varrella. Rastit ovat tukireitillä aivan tukipisteiden lähellä. Myös suoralla radalla on kulkemista helpottavia tukipisteitä ja rastit sijaitsevat tukipisteiden lähellä, mutta suunnistukselta vaaditaan enemmän itsenäisyyttä ja taitoa kuin tukireitillä.

Esimerkissä TR-radalla on mahdollisuus hyödyntää siimaria lähdöstä ensimmäiselle rastille. Lapsi kulkee punaisen nuolen mukaisesti maastossa vahvasti näkyvällä polulla ja ylittää siimarin, kun se tulee polulle. Tämän jälkeen hän seuraa, milloin siimari näkyy oikealla ja lähtee siimarille (sininen nuoli), kun se näkyy polun lähellä. Sitten lapsi seuraa siimaria niin kauan, kunnes se tulee polulle, ja lähtee sitten polkua pitkin vasemmalle ja etsii oikealta puolelta kiven, jossa on rasti.

Toinen mahdollisuus (puneinen nuoli) on kulkea polkua pitkin niin kauan, kunnes eteen tulee isojen polkujen risteys. Sen jälkeen käännytään oikealle ja etsitään kivi polun vasemmalta puolelta. Jos lapsi menee polkua liian pitkälle, siimari tulee vastaan. Se toimii pysäyttäjänä.

12-sarjan suoran suunnistuksen ensimmäisellä rastivälillä on mahdollisuus mennä koko väli vahvaa polkua pitkin ja hyödyntää lopussa pientä polkua ja kuviorajaa (sininen nuoli). Toinen jo hieman kokeneemman suunnistajan ratkaisu on edetä alkumatka polkua ja taittaa sitten metsään kohti rastia ja kulkea maastossa rastin suuntaisesti (vihreä nuoli). Tarvittaessa pysäyttäjänä toimii kuvioraja.

Tukireitin rastien 2–3 välillä on mahdollista hyödyntää alkumatkasta siimaria takaperin (punainen nuoli) eli palata rastilta siimaria takaisin polulle ja siitä vasemmalle polkua pitkin. Sitä voi hyödyntää myös etuperin (sininen nuoli) eli jatkaa siimaria kulkusuuntaan. Molemmissa vaihtoehdoissa lapsi jatkaa loppumatkan rastille tietä pitkin (punainen nuoli) ja poikkeaa lopussa vasemmalla olevalle aukolle ja siellä kivelle, jossa on rasti.

Toisena vaihtoehtona on hyödyntää alussa siimaria etu- tai takaperin ja kulkea ylempänä menevää pientä polkua pitkin (sininen nuoli). Sieltä tulee poiketa siimarille ja aukon kohdalla siimarilta rastille. Kolmantena vaihtoehtona on hyödyntää siimaria alussa niin kuin aikaisemmin. Silloin lapsi kulkee siimaria sekä oikomismahdollisuuksia pitkin ojan reunassa ja suunnistaa sieltä rastille (vihreä nuoli).

Suoran suunnistuksen 12-sarjan radan rastien 2–3 välillä on mahdollisuus hyödyntää samaa pientä polkua (sininen nuoli) kuin tukireitillä tai samaa tietä ja aukkoa (vihreä nuoli). Rastivälillä pitää kuitenkin osata havainnoida polun varrelta ennen rastia oleva jyrkänne, josta suunnistaa rastille.

57. Kainuun Rastiviikko järjestetään Vuokatti-Jukolan 2027 viereisissä huippumaastoissa Sotkamon Vuokatissa 29.6.-4.7.2025. Tervetuloa koko perheen suunnistusviikolle!

Jaa tämä sivu sosiaalisessa mediassa