Kainuun Rastiviikko - koe elämyksellinen suunnistusviikko ja lomaviikko Kainuussa Kajaanin Joutenlammella

Julkaistu: 21.02.2024

Suunnista huikeissa maastoissa ja mielettömissä maisemissa huipputason suunnistuskartoilla tulevan kesän Kainuun Rastiviikolla Kajaanin Joutenlammella 30.6.-5.7.2024. Joutenlammen suppa- ja mäntykangasmaastoista pääsevät samaan aikaan nauttimaan sekä kuntosuunnistajat että aivan Suomen huippusuunnistuksen terävin kärki. Välipäivät voi viettää joko suunnistaen tai tutustuen Kainuun ja Kajaaniin mittavaan oheisohjelmatarjontaan.

Kuva: Joutenlammen kesäistä tunnelmaa.

“Ensi kesän Kainuun Rastiviikon kilpailukeskus sijaitsee keskellä erästä Suomen laajimmista suunnistuskartoille siirtyneistä suppamaastoista. Toinen Joutenlammen suunnistusareenaa leimaavista piirteistä ovat nopeakulkuiset jäkäläpohjaiset kankaat harjumuodostelmineen. Korkeuserojakin löytyy – syvimmät supat ja jyrkimmät harjunrinteet on syytä huomioida reitinvalinnoissa. Kangasmaastojen keskeltä pilkottavat kirkasvetiset lammet ja valoisat mäntymetsät lyövät oman leimansa seudun luonnonkauneuteen. Kauempaa, juuri sopivasti pisimpien ratojen suunnittelua ajatellen, löytyy nopeiden kankaiden vastapainoksi tiheämpää ja haastavampaakin metsätyyppiä.” Näin kuvailee Mapline Oy:n kartta-asiantuntija Pasi Jokelainen KRV2024-suunnistusmaastoa syksyllä 2023 julkaistussa artikkelissamme.

Kuva: Kainuun Rastiviikon kilpailukeskuksessa on kattavat palvelut ja muun muassa ravintolasta löytyy ravitseva kotiruokalounas, kahvilaherkut, grilliannokset, päivittäin vaihtuvat päivän keitto -annokset, herkkupiste sekä KRV-kaupan valikoimasta perinteiset herkulliset metrilakut.

Kuntosuunnistajille Rastiviikon monipuoliset kuntosuunnistusradat tarjoavat sopivia haasteita

Kainuun Rastiviikon kuntosuunnistuksen sarjat tarjoavat jokaiselle jotakin, oli kyse sitten perheistä, lapsista, nuorista, vasta lajia aloittelevista kuntoilijoista, kokeneista iltarastikävijöistä ja kuntosuunnistajista, kilpasarjojen konkareista tai huippusuunnistajista.

Kuva: Perhesarjan rastireitin voi kiertää koko perheellä tai ryhmällä yhdessä. Perhe-RR-sarjassa kaikki seurueen jäsenet saavat oman suunnistuskartan ja yhden yhteisen Emit-leimauskortin.  

– Tulevana kesänä Kajaanin Joutenlampi on suunnistajalle unelmamaastoa, ja se myös mahdollistaa kaikenikäisille ja -tasoisille rastinetsijöille sopivien ratojen suunnittelun, Jokelainen taustoittaa.

Kainuun Rastiviikon 2024 kuntosuunnistus, sarjat/radat

Radat: Mittakaava  Taitotaso Matkat
A-pitkä 1:10000 Vaativa 8,5 km
A-keski 1:10000 Vaativa 6,0 km
A-lyhyt 1:7500 Vaativa 4,5 km
B-pitkä 1:10000 Normaali 6,0 km
B-keski 1:10000 Normaali 4,5 km
B-lyhyt 1:7500 Normaali 3,5 km
C-pitkä 1:10000 Helppo 4,5 km
C-lyhyt 1:7500 Tosi helppo 2,3 km
Perhesarja / Avoin-RR* 1:10000 Viitoitettu rastireitti 1,8 km
Rastiralli**   Viitoitettu reitti 0,5-1 km

* osallistumismaksu sisältää kartat koko perheelle ja yhden Emit-kortin. Rata on sama kuin H/D8RR-sarjassa. Koko perhe/ryhmä voi suunnistaa samalla osallistumismaksulla.
** Rastirallissa on osallistujille jokaisena kilpailupäivänä jokin pieni palkinto. Koko perhe/ryhmä voi suunnistaa samalla osallistumismaksulla

Myös kilpailunjohtaja Jarmo Kämäräinen kertoo mielissään, että KRV2024-suunnistusviikko tarjoaa sekä kunto- että kilpasuunnistajille monipuolisia ja vauhdikkaita suunnistustehtäviä nopeakulkuisessa maastossa.

– Reitinvalinnat sekä suunnistuksen sujuvuus kovassa vauhdissa näyttelevät isoa roolia, Kämäräinen sanoo.

Lue ja tutustu tarkemmin KRV-kuntosarjoihin sivuillamme, jossa kerromme myös karttaesimerkein malliratoja eri sarjoista.

Kuva: Kainuun Rastiviikon kuntosuunnistusviikolla on runsas kattaus eritasoisia ja -pituisia kuntoratoja

Suomen huippusuunnistuksen terävin kärki kohtaavat Joutenlammella

56. Kainuun Rastiviikon yhteydessä järjestetään Suomen maajoukkueiden  EM-näyttökilpailut sekä opiskelijoiden MM-kisojen näyttökilpailut. Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että lähes koko Suomen huippusuunnistuksen terävin kärki saapuu mittelöimään paremmuudestaan Rastiviikolle.

– Näyttökilpailut pidetään H/D21E-eliittisarjoissa kolmen ensimmäisen osakilpailun yhteydessä sunnuntaina 30.6., tiistaina 2.7. ja torstaina 4.7., kertoo tapahtuman pääsihteeri Jukka Liuha. Uskomme, että aika moni huipuista jää nauttimaan myös viimeisestä osakilpailusta perjantaina 5.7., koska pääsarjoissa on palkintorahaa jaossa yhteensä 9000 euron arvosta, Liuha ennakoi.

Kainuun Rastiviikon molempien pääsarjojen H21E (miehet) ja D21E (naiset) voittaja saa 2500 euroa, toiseksi sijoittunut 1250 euroa ja kolmanneksi sijoittunut 750 euroa.

– Rastiviikko on suunnistusviikko, joka sopii lähes kaikille ja jossa sekä aloittelijat että huippusuunnistajat juoksevat samoissa maastoissa ja osin samoilla rasteilla”, Liuha sanoo.

Kuva: Eetu Savolainen voitti miesten H21E-pääsarjan viime vuoden Kainuun Rastiviikolla Kuhmon Jämäsvaarassa.

Suunnistusviikon oheisohjelmassa on varaa mistä valita

Ensi kesänä KRV-tapahtumaviikon aloittaa Kainuu Trail –polkujuoksu lauantaina 29. kesäkuuta Hossassa, jossa polkujuoksijoille on tarjolla Hossan kansallispuiston maagisimmat maisemat ja herkullisimmat neulaspolut 10, 21, 38, 55 ja 78 kilometrin matkoilla. 10 kilometrin matkalla on myös nuorten sarja 12–17-vuotiaille.

Kuva: Kainuu Trailin 55 ja 78 kilometrin matkoilla pääsee nauttimaan mahtavan Julma-Ölkyn kanjonin maisemista.

Rastiviikon yhteydessä järjestetään myös kolmannen kerran koko viikon mittainen Kainuun Pyöräsuunnistusrastiviikko 30.6.-5.7., jonka avauskilpailuna poljetaan yhteislähdön SM-kilpailu Kajaanin Vimpelissä sunnuntaina 30.6. Paikalle odotetaan lähes kaikkia Suomen pyöräsuunnistuksen huippuja. Pyöräsuunnistusrastiviikolla on tarjolla myös kuntosuunnistussarjat, joissa lajia pääsee kokeilemaan matalalla kynnyksellä.

Kuva: Kainuun Pyöräsuunnistusrastiviikko tarjoaa täyden palvelun pyöräsuunnistusviikon sekä kilpailijoille että kuntoilijoille.

Kainuun Rastiviikon aikana on tarjolla myös kaikille avoin sprinttisuunnistustapahtuma maanantaina 1.7. sekä muita erilaisia välipäivän suunnistustapahtumia, joista voi lukea tarkemmin oheisohjelma-sivustoltamme

Kulttuurin ja muiden tapahtumien nälkään löytyy myös varsin kattava paketti – on välipäivän tansseja legendaarisella Napiksella (Naapurinvaaran Huvikeskus), Rastiviikko-ravit Kainuun Raviradalla, Kajaanin Markkinakatu ja Kajaanin Runoviikko sekä viikonlopuksi Kajaani Fest live -festivaalia huippuartisteineen.

Kuva: Kajaanin markkinakatu kuuluu kesäisin Kajaanin vakio-ohjelmaan, jossa yleensä kävijöitä riittää

Tervetuloa kesälomalle Kainuuseen ja Kajaaniin suunnistamaan ja lomailemaan sekä viettämään leppoisaa aikaa!

Seuraava edullisempien hintojen hintaporras sulkeutuu 29.2. klo 23.59,59.

ILMOITTAUDU KAINUUN RASTIVIIKOLLE

Verkkopalvelun alusta onstage © 2023 online.fi