Joutenlammen Rastiviikkomaasto on jo kartalla

Julkaistu: 26.10.2023

Kuva: Suunnistajia leimaamassa Kainuun Rastiviikon 2012 viimeisellä rastilla Kajaanin Joutenlammella

Ensi kesän Kainuun Rastiviikon kilpailukeskus sijaitsee keskellä erästä Suomen laajimmista suunnistuskartoille siirtyneistä suppamaastoista. Toinen Joutenlammen suunnistusareenaa leimaavista piirteistä ovat nopeakulkuiset jäkäläpohjaiset kankaat harjumuodostelmineen. Korkeuserojakin löytyy – syvimmät supat ja jyrkimmät harjunrinteet on syytä huomioida reitinvalinnoissa. Kangasmaastojen keskeltä pilkottavat kirkasvetiset lammet ja valoisat mäntymetsät lyövät oman leimansa seudun luonnonkauneuteen. Kauempaa, juuri sopivasti pisimpien ratojen suunnittelua ajatellen, löytyy nopeiden kankaiden vastapainoksi tiheämpää ja haastavampaakin metsätyyppiä. 

Pääosin nopeakulkuinen metsäpohja yhdistettynä suunnistuksellisesti haastavaan pienipiirteiseen maastoon tekee Joutenlammesta pidetyn kisapaikan. Joutenlampi on suunnistajalle unelmamaastoa, ja se myös mahdollistaa kaikenikäisille ja -tasoisille rastinetsijöille sopivien ratojen suunnittelun, oli kyse sitten huippumenijöistä tai vasta aloittelevista junnuista.

Tuleva Rastiviikkomaasto on jo piirtynyt suunnistuskartoiksi. Mapline Oy:n kartantekijä Pasi Jokelainen on ahkeroinut kotikaupunkinsa parhaiden suunnistusmaastojen parissa jo muutaman vuoden ajan. Ensi kevään aikana jäljellä on enää maaston tarkastuksia sekä mahdollisten muutosten päivityksiä karttalehdille. 

Ajatus- ja jalkatyötä Jokelainen on tehnyt hänelle tutuiksi tulleissa Joutenlammen metsissä jo vuosien ajan ennen viimeisintä karttaprojektia. Itse asiassa Joutenlammesta on muodostunut Jokelaiselle eräänlainen ammatillinen ”elämäntyö”: ensimmäisen karttaversion hän on laatinut alueesta jo vuonna 2002 pidettyjä SM-kisoja varten. 

Vuosien mittaan Joutenlammen karttaa on paitsi päivitetty muutosten osalta myös kehitetty esimerkiksi uusien teknologioiden suomilla mahdollisuuksilla. Ensi vuoden Rastiviikon täyspäivitettyyn karttaan on liitetty muun muassa ensimmäistä kertaa gps-koordinaatisto sekä korkeuskäyrästöä on viimeistelty nykyaikaisen laserkeilauksen tuottaman tiedon avulla entistä tarkemmaksi. 

Kehittyneistä tietoteknisistä apuvälineistä huolimatta tärkein osa kartoittajan työtä on yhä ja jatkossakin kartoittajan tekemä raaka jalkatyö. Vuosien 2022-2023 aikana Jokelainen on melko tarkkaan kävellyt 1 000 kilometriä ensi kesän 18 neliökilometrin kartta-aluetta työstäessään. 

”Liikunnallista työtä ja parhaimmillaan hyvin mukavaakin näin hyvässä maastossa”, Pasi Jokelainen toteaa kertyneistä kartoituskilometreistään.

Kuva: KRV2024-suunnistusviikon kartoittaja evästauolla

”Nyt kartta alkaa olemaan valmis, ensi talven ja kevään aikana seurataan lähinnä maastoon mahdollisesti tulevia muutoksia ja päivitetään karttaa niiden osalta tarvittaessa”, hän jatkaa.

Mitkä tulevan kesän maastoa parhaiten kuvaavat karttamerkit kartoittaja nostaisi esiin? 

Jokelaisen mukaan supat tai korkeuskäyrät kertovat eniten Joutenlammen maastosta.

”Erittäin luonteenomainen paikka Joutenlammella on pohjaltaan avoin suppa, missä aivan syvin alue supasta kasvaa avointa jäkälää tai jopa nurmikkoa. Karttamerkkinä keltaista väriä supan pohjalla siis. Sellaisia on paljon Joutenlammen maastossa.”


Kuva: Joutenlammen suunnistusmaastolle tyypillisiä suppia ja käyrien muotoja

Joutenlammen kisakeskus sijoittuu keskelle Rastiviikon kisamaastoja siten, että joka päivälle on tarjolla uutta maastoa ja karttaa. Mukavaa, nopeaa ja pienipiirteisyydessään haastavaa suunnistettava riittää siis koko viikoksi. Karttojen mittakaavana tulee olemaan 1:10 000 ja vanhimmissa ikäsarjoissa lukemista helpottava 1:7 500.

Verkkopalvelun alusta onstage © 2024 online.fi