Elisa Mattila ja Eetu Savolainen Kainuun Rastiviikon kokonaiskilpailun johdossa

Julkaistu: 06.07.2023

Elisa Mattila ja Eetu Savolainen Kainuun Rastiviikon kokonaiskilpailun johdossa

Elisa Mattila ja Aino Mänkärlä ovat vahvimmin kiinni Kainuun Rastiviikon naisten pääsarjan D21E voitossa. Miesten pääsarjaa H21E johtaa kaikki kolme osakilpailua voittanut Eetu Savolainen. Kuhmon Jämäsvaarassa järjestettävän Kainuun Rastiviikon viimeinen osakilpailu on perjantaina 7.7.

Eliittisarjojen kilpailijat suunnistivat torstaina 6.7. kolmannessa osakilpailussa keskimatkan radoilla.
– Radat olivat nyt lyhyemmät kuin tiistain toisessa osakilpailussa, ja rasteja oli matkaan suhteutettuna enemmän. Nyt tarjolla oli lyhyitä ja haastavia rastivälejä, kertoi pääratamestari Joni Korhonen.

Suunnistusmaasto oli tälläkin kertaa suojelualueella. Lisämausteen torstain ratoihin antoi etämaalin lähellä oleva kivikkoisten kumpareiden rikkoma suoalue.

Mänkärlä on kuronut Mattilan etumatkaa kiinni

Lynxiä edustava Aino Mänkärlä oli naisten pääsarjan nopein torstain osakilpailussa. Hän selvitti 5,3 kilometrin pituisen radan ajassa 38:06. Toiseksi nopein oli Lahden Suunnistajat -37:n Elisa Mattila, ero Mänkärlään oli 46 sekuntia. Seuraavina olivat Rastikarhujen Mira Kaskinen (+1:48), Kalevan Rastin Siiri Silvennoinen (+2:08) ja Suunta Jyväskylän Veera Klemettinen (+2:43).

Kolmen osakilpailun jälkeen yhteistuloksissa naisten pääsarjan ykköstilalla on edelleen Elisa Mattila. Seuraavina ovat Aino Mänkärlä (+4:15), Veera Klemettinen (+8:30) ja Siiri Silvennoinen (+9:58).

Eetu Savolainen vakuuttavassa vauhdissa

Miesten pääsarjassa Ikaalisten Nousevan-Voiman Eetu Savolainen on tehnyt Kuhmossa kolmessa osakilpailussa vakuuttavaa jälkeä. Hänen aikansa torstain 7,3 kilometrin pituisella radalla oli 43:08. Seuraavina olivat Turun Metsänkävijöiden Samu Heiska (+1:53), Sveitsiä edustava Jonas Egger (+1:59), Helsingin Suunnistajien Pauli Leinonen (+2:06) ja Valkeakosken Hakan Aaro Aho (+2:13). Kokonaiskilpailussa Eetu Savolaisen ero toisena olevaan Samu Heiskaan on 9:14. Seuraavina ovat Lahden Suunnistajat -37:n Aleksi Anttolainen (+11:03), Aaro Aho (+13:53), Jonas Egger (+14:23) ja Pauli Leinonen (+15:18).

Nuorten eliittisarjojen johdossa ovat: H20E: Karim Mbembela (Helsingin Suunnistajat), H18E: Joona Hirvilahti (Vehkalahden Veikot), H16E: Tommi Sivill (Suunta Jyväskylä), D20E: Silja Lauri (Ounasvaaran Hiihtoseura), D18E: Selma Mäkäräinen (Suunta Jyväskylä) ja D16E: Iida Koskinen (Rasti-Nokia).

Rastiviikon ohjelmassa suunnistusta ja lomailua

Torstain osakilpailun avointen sarjojen A-radoista oli pääratamestari Joni Korhosen mukaan pyritty tekemään niin vaativia kuin mahdollista. Sen vuoksi ne oli viety noin kahden kilometrin päässä kilpailukeskuksesta sijaitsevan etämaalin alueelle haastaviin maastoihin. Vasta-alkajille soveltuvat C-radat oli laadittu kilpailukeskuksen lähellä olevaan helpohkoon maastoon.

B-ratoja oli sijoitettu sekä suojelualueen vaativaan maastoon että kilpailukeskuksen lähimaastoon.
– Näin kuntosuunnistajille on ollut tarjolla hyvin laaja kattaus eri mittaisia ja vaatimustasoltaan erilaisia ratoja, Korhonen tiivisti.

Alavutelainen, Rastikettuja edustava Eija Rantoja suunnistaa rastiviikolla B-lyhyt –sarjassa. Kahdessa ensimmäisessä osakilpailussa toiseksi viimeiset rastit tuottivat Rantojalle ongelmia, mutta torstaina suunnistus sujui hyvin.

Eija Rantoja osallistui Kainuun Rastiviikolle ensimmäisen kerran jo 1970-luvun puolivälissä yhdessä vanhempiensa kanssa. Tänä vuonna hän on kilpailussa avopuolisonsa Ismo Hoskarin kanssa.
– Rastiviikko on kesän kohokohta. Loma alkoi täältä, hän kertoi.

Kynnys lähteä kilpasarjaan on Eija Rantojalle korkea. Kuntosarja sopii nykyiselle kunnolle paremmin.
– Osallistumisen voi ottaa lomailun kannalta. Mahtavaa, että rastiviikolla on kuntosarja, joka mahdollistaa mieluisan lajin harrastamisen. Täällä on hyvät kartat ja upeat maastot, hän kiitti.

Välipäivät sujuvat kuusihenkisen porukan vuokraamalla mökillä Tipasojalla.
– Saunomme, lepäämme ja nautimme hyvää ruokaa, Eija Rantoja kertoi viikon ohjelmasta.

Espoon Suunnan Kristiina Suominen suunnistaa B-keski –sarjassa. Hän kertoi käyneensä Kainuun Rastiviikolla 2000-luvun alusta lähtien. Mukana ovat puoliso Tomi sekä lapset Arvi ja Susanna. Vuokattiin majoittuneen perheen välipäiviin mahtuu kalastusta ja kylpylässä käynti.
– Tämä on meille koko perheen mukava lomaviikko, Kristiina Suominen kertoi.

Veteraanien MM-kilpailut suunnitelmissa

Keski-Karjalan Rastia edustava Pentti Pelkonen on tämän rastiviikon vanhin osallistuja. Nyt hänellä on kolmas vuosi sarjassa H90. Suunnistus on Pelkosille perhelaji, myös Elli-vaimo suunnistaa rastiviikolla.

93 vuotta täyttänyt Pentti Pelkonen viihtyy ulkoilmassa. Metsätyöt ovat hyvä keino kunnon ylläpitämiseen. Rastiviikon kilpailut ovatkin sujuneet Pelkoselta hyvin. Suunnistus on vienyt Pentti Pelkosta myös ulkomaille. Hän on käynyt kilpailemassa Australiassa ja Uudessa-Seelannissa asti. Elokuussa on edessä veteraanien MM-kilpailut Slovakiassa.

Kainuun Rastiviikon viimeisen päivän ohjelma:

Perjantai 7.7.2023:

  • KRV 4. Osakilpailu (Kilpailukeskus Jämäsvaara)
  • Kainuun Pyöräsuunnistusrastiviikko, 4. Osakilpailu (Kuhmo, Urheilukeskus)

Verkkopalvelun alusta onstage © 2023 online.fi