Suunnistusta voi harrastaa monella tasolla

Julkaistu: 06.07.2023

Suunnistusta voi harrastaa monella tasolla

Suomen Suunnistusliiton tapahtumapäällikkö Timo Saarinen viihtyy Jämäsvaaran maastoissa Kainuun Rastiviikolla Kuhmossa. Hänen sarjassaan, H40A, riittää kanssakilpailijoita.

Timo Saarinen näkee Rastiviikkojen vetovoiman muuttuneen viime vuosina. Ulkomaiset rastiviikot kiehtovat suomalaisia suunnistajia. Kainuun Rastiviikon vahvuutena hän pitää pitkiä perinteitä ja vakiintunutta kävijäkuntaa. Suunnistajat hakevat suunnistuselämyksiä ja heille on tärkeää, millaisessa maastossa rastiviikko järjestetään.

Myös suunnistuskäyttäytyminen on muutoksessa. Rastiviikkojen kilpasarjoista on nähtävissä, että eniten osanottajia on varttuneissa miehissä. Toisaalta avoimien sarjojen osanottajamäärät ovat olleet kasvussa. ”Miksipä mennä kilpasarjaan, kun kuntosarjassa voi olla parempi tai sopivampi ratakin. Ja voi ilmoittautua päivän kerrallaan fiiliksen ja säätilan mukaan”, toteaa kainuulainen suunnistuksen monitoimimies Pasi Jokelainen.

Suunnistus vaatii yksilölajina kestävyyskunnon ohella myös taito-ominaisuuksia. Vaikka ikäluokat Suomessa pienenevät, on hyvä huomioida, millä tasolla prosentuaalisesti nuorissa suunnistusta harrastetaan. Tässä suhteessa lasten ja nuorten harrastajamäärät ovat vielä kohtuullisella tasolla suunnistuksessa.

Suuremmissa seuroissa harrastajamäärät ovat erilaiset verrattuna esimerkiksi Kainuun seuroihin. Yhdessä harrastaminen ja valmentautuminen vahvistavat yhteisöllisyyttä ja kannattelevat lajin parissa pysymistä. Yksilöllisempi kehityspolku vaatii tavoitteellista suuntautumista kohti menestystä.

Suunnistuksen etuna muihin lajeihin on, että sitä voi harrastaa rastiviikoilla monella tasolla. Aiemmin lajin pariin tultiin perheen ja suvun harrastuksen myötä. Tänä päivänä vanhemmat voivat innostua suunnistuksesta lapsen harrastuksen ja seuratoiminnan kautta. Saarinen korostaa, että lajien tulisi kyetä yhteistyöhön lasten ja nuorten monipuolisten valmiuksien kehittämiseksi.

Verkkopalvelun alusta onstage © 2023 online.fi