Aino Mänkärlä ja Eetu Savolainen Kainuun Rastiviikon kokonaiskilpailun pääsarjojen voittoon

Julkaistu: 07.07.2023

Aino Mänkärlä ja Eetu Savolainen Kainuun Rastiviikon kokonaiskilpailun pääsarjojen voittoon


Kuva: Touho Häkkinen

Eetu Savolaisen askel jatkui vauhdikkaana koko Kainuun Rastiviikon ajan. Hän voitti miesten pääsarjan H21E kokonaiskilpailun ja kolme ensimmäistä osakilpailua. Naisten pääsarjassa D21E viimeiseen osakilpailuun kakkostilalta lähtenyt Aino Mänkärlä kiri naisten pääsarjan voittoon.

Kuhmon Jämäsvaarassa järjestetty Kainuun Rastiviikko päättyi perjantaina 7.7.

Ikaalisten Nousevaa-Voimaa edustava Eetu Savolainen piti kahden ensimmäisen osakilpailun suoritustaan viikon parhaimpina. Torstaina kulku oli raskaampaa. Viimeisessä osakilpailussa eroa takana lähteneisiin oli niin paljon, että kokonaiskilpailun voittoon riitti perjantaina rento suoritus. Hänen aikansa 1:02:00 oli perjantaina päivän kolmanneksi nopein. Häntä nopeampia 10,4 kilometrin pituisella radalla olivat Lahden Suunnistajat-37:n Aleksi Anttolainen ajalla 1:01:19 ja Turun Metsänkävijöiden Samu Heiska ajalla 1:01:49.

Maasto toi perjantaina aiempiin päiviin verrattuna uudentyyppistä vaativuutta.
– Oli peitteisempää ja kivikkoisempaa. Otin fyysisesti napsun kevyemmin ja turhia riskejä välttäen, Eetu Savolainen avasi taktiikkaansa.

Eetu Savolaisen rastiviikon ohjelmaan sisältyi suunnistuksen lisäksi etätöitä. Nyt edessä on loma, joten harjoittelua voi lisätä. Tähtäimessä on menestyminen SM-kisoissa niin henkilökohtaisesti kuin viestissäkin.

Eetu Savolaisen kokonaisaika neljässä osakilpailussa oli 3:48:30. Kokonaiskilpailussa toiseksi sijoittui Samu Heiska (+9:03) ja kolmanneksi Aleksi Anttolainen (+10:22).

Mänkärlän tähtäin mc-kilpailussa

Naisten pääsarjan kokonaiskilpailun voittoon kiri viimeisessä osakilpailussa 7,2 kilometrin pituisen radan nopeimmin selvittänyt Lynxin Aino Mänkärlä.

Rastiviikolla loppua kohti suoritustaan parantanut Mänkärlä oli ennen viimeistä osakilpailua 4:15 jäljessä kokonaiskilpailua johtanutta Lahden Suunnistajat-37:n Elisa Mattilaa.

Mänkärlä kertoi lähteneensä perjantaina suunnistamaan rauhallisin mielin. Aikaero johdossa olleeseen Mattilaan oli suuri. Toisaalta ero takana startanneeseen Jyväskylän Veera Klemettiseen oli 4:15.
– Pyrin ottamaan varman päälle, Mänkärlä kuvasi ajatuksiaan maalissa.

Mänkärlälle tuli reitillä parilla rastilla virheitä.
– Voitto selvisi vasta maalissa ja oli yllätys, iloinen voittaja kommentoi.

Aino Mänkärlän kesän kilpailut jatkuvat muutaman viikon päästä Tšekissä järjestettävässä maailmancup-kilpailussa.

Mänkärlän kokonaisaika neljässä osakilpailussa oli 3:17:34. Toiseksi sijoittui Suunta Jyväskylän Veera Klemettinen (+5:02) ja kolmanneksi Rastikarhujen Mira Kaskinen (+6:08).

Kokonaistuloksissa viimeiseen osakilpailuun johdossa lähteneen Elisa Mattilan suoritus hylättiin, koska häneltä jäi yksi rasti käymättä.

Nuorten eliittisarjojen kokonaiskilpailun voittajat: H20E Karim Mbembela (Helsingin Suunnistajat), H18E Joona Hirvilahti (Vehkalahden Veikot), H16E Oliver Hellstedt (Lynx), D20E Silja Lauri (Ounasvaaran Hiihtoseura), D18E Peppi Sikkilä (Lapuan Virkiä) ja D16E Iida Koskinen (Rasti-Nokia).

Kainuulaisten sijoitukset kokonaistuloksissa kolmen parhaan joukossa

H18E: 3. Eero Sorsa Sotkamon Jymy, H60AL: 2. Jukka Kemppainen Kajaanin Suunnistajat, H80: 3. Jorma Lappalainen Kajaanin Suunnistajat, H14A: 3. Konsta Heikkinen Sotkamon Jymy ja H12TR: 3. Aaro Heikkinen Sotkamon Jymy.

D35A: 2. Saara Ylisaukko-oja Kajaanin Suunnistajat, D65AL: 1. Eija Kymäläinen Suomussalmen Rasti, D14A: 1. Sanja Jokelainen Kajaanin Suunnistajat, D13-14B: 3. Minja Märsynaho Puolangan Ryhti, D12: 2. Anni Pasanen Suomussalmen Rasti ja D10RR: 1. Venla Pasanen Suomussalmen Rasti.

Suunnistuksellisuudesta kiittävää palautetta

Kilpailunjohtaja Eija Juntunen oli rastiviikon päättyessä kiitollinen ja helpottunut.
– Mielestäni voimme antaa järjestelyille arvosanaksi ainakin kahdeksan, opettajataustainen Juntunen arvioi.

Etukäteen suurimmat jännityksen aiheet Juntuselle olivat liikennejärjestelyt, sähkön riittävyys, tietoliikenneyhteydet ja ensimmäistä kertaa rastiviikon historiassa käytössä ollut etämaali.

Eija Juntunen pahoittelee ensimmäisenä päivänä liikenteeseen syntynyttä tulppaa. Syynä oli se, että yhden kilpailukeskuksessa olleen myyntipisteen tavarantoimittaja ei noudattanut alueen liikennesääntöjä. Suunnitelmien tarkennusten jälkeen ongelmilta vältyttiin.
– Suurissa yleisötapahtumissa joustavuus, tilanteiden hallinta ja hetkeen reagointi ovat avainasioita, Juntunen muistuttaa.

Kilpailukeskuksen sähkön saanti perustui generaattoreihin. Sateisten päivien pieniä katkoja lukuun ottamatta kaikki toimi hyvin. Myöskään tietoliikenneyhteyksissä ei ilmennyt ongelmia.

Tiistaina ja torstaina käytössä ollut etämaali oli onnistunut ratkaisu. Järjestelyn ansiosta aikuisten kilpasarjojen ja avointen kuntosarjojen pisimmät radat oli pystytty sijoittamaan kokonaan parhaille, suunnistushaasteita tarjoaville alueille. Ratojen suunnittelu tapahtui yhteistyössä Metsähallituksen kanssa, koska osa suunnistusalueesta on Natura-aluetta. Parin kilometrin päässä kilpailukeskuksesta ollut etämaali oli työläs ja sitoi henkilöstöä.
– Kokemukset etämaalista olivat hyvät. Olemme saaneet paljon kiitosta reittien suunnistuksellisuudesta. Yhteys kilpailukeskukseen toimi ja kuulutuksilla pysyimme ajan tasalla, Juntunen tiivistää.

Kainuun Rastiviikko kerää asiakaspalautteen toiminnan kehittämiseksi. Kilpailunjohtajalla on tuntuma, että palveluihin on oltu tyytyväisiä.
– Ravintolan ruokaa on kiitetty herkulliseksi. Olen saanut myönteistä palautetta erityisesti Muksulasta ja KRV-kaupan monipuolisuudesta, Juntunen mainitsee esimerkkeinä.

Eija Juntunen haluaa kiittää suunnistajia ja heidän perheenjäseniään.
– Kiitos, että vastasitte kutsuumme ja tulitte suunnistamaan erämaakaupunkimme luonnossa ja nauttimaan oheisohjelmasta.

Kiitoksen ansaitsevat myös yhteistyökumppanit.
– Hienoa, että olette arvostaneet rastiviikon tarjoamaa näkyvyyttä.

Suunnistajia ja yleisöä palveli 254 talkoolaista.
– Olette oikea superjoukko, Eija Juntunen sanoo.

Verkkopalvelun alusta onstage © 2023 online.fi