Suunnistusviikko jota on järjestetty jo vuodesta 1966

Kainuun Rastiviikko on Kainuun maakunnassa vuosittain järjestettävä kansainvälinen suunnistustapahtuma ja Suomen suurin suunnistusviikko, joka on järjestetty vuodesta 1966 alkaen. Suunnistusviikolle osallistuu kaikentasoisia ja -ikäisiä suunnistajia - vasta-alkajia, iltarastikävijöitä, kokeneempia kuntosuunnistajia, kilpasuunnistajia sekä aivan maailman terävimmän kärjen huippusuunnistajia. Ikäsarjoja Kainuun Rastiviikolla on alle kouluikäisten rastiralli-seikkailusta kilpasarjojen 95-vuotiaiden sarjaan.

Kainuulaisia perinteitä kunnioittava Kainuun Rastiviikko on maailman toiseksi vanhin suunnistusviikkotapahtuma, ja sitä on järjestetty yli 50 kertaa. Vuonna 2017 juhlittiin Kainuun Rastiviikon 50-vuotista taivalta Juhlavuoden merkeissä Kuhmon Rastinkylällä. Rastiviikolle osallistuu vuosittain 4 000 - 10 000 kilpasuunnistajaa, kuntosuunnistajaa ja yleisöä, minkä johdosta tapahtuma on yksi Suomen suurimmista harrasteliikuntatapahtumista. Suunnistustapahtumana (myös kuntosuunnistustapahtumana) Kainuun Rastiviikko on Jukolan viestin jälkeen Suomen suurin tapahtuma houkutellen joka vuosi Kainuuseen 1500-2500 kuntosuunnistajaa ja iltarastikävijää. Vuonna 2013 Suunnistuksen MM-kisojen yhteydessä järjestetylle Kainuun Rastiviikolle osallitui 9166 eri suunnistajaa kilpa- ja kuntosarjoihin.

Kuntosuunnistusratoja Kainuun Rastiviikko -suunnistusviikolla – jo vuodesta 1997

Kainuun Rastiviikko oli itseasiassa ensimmäinen suunnistusviikkotapahtuma Suomessa, joka otti kuntosuunnistuksen mukaan tapahtuman sarjavalikoimiin kertoo KRV-historiakirjan Kainuun Rastiviikko 50 vuotta – suunnistusta ja lomaa (2017) toimittanut ja kirjoittanut Aila Flöjt.

Ensimmäisen kerran Rastiviikolla kuntosuunnistus oli mahdollista vuonna 1997 Kuhmon Romuvaarassa – tuolloin tarjolla oli Kunto B ja Kunto C -radat, Flöjt jatkaa. Seuraavana vuonna (1998) Kajaanissa kuntosuunnistajille järjestettiin jo oma kuntoinfon neuvontapiste (nykyään nimellä avoimet sarjat info), jotta asiakkaita pystyttiin paremmin palvelemaan; itseasiassa - jos ollaan ihan tarkkoja, niin periaatteessa kuntosuunnistus oli Rastiviikolla mahdollista ensimmäisen kerran jo vuonna 1994, kun Avoin Perhe-RR -sarja tuli KRV:n valikoimaan, Flöjt tarinoi pilke silmäkulmassa.

Kainuun Rastiviikon avointen sarjojen kuntosuunnistus on kasvattanut suosiotaan vuosi vuodelta.

Kainuun Rastiviikolla vuonna 2003 Kajaanin Joutenlammella oli jo kuntosuunnistuksen osallistujamäärä 500-600 eri henkilöä.

Vuonna 2010 Puolangan Paljakassa avointen sarjojen suunnistajia oli jo yli 1000 eri henkilöä.

Vuoden 2012 viikolla Kajaanissa avointen sarjojen suunnistajien määrä kasvoi edelleen huimasti - kokonaismäärän ollessa reilut 1600 eri henkilöä. 

Vuoden 2013 MM-kisojen yleisökilpailuviikolla Kainuun Rastiviikon avoimiin sarjoihin osallistui jo huikeat 3800 eri henkilöä.

2016 Puolangan Rastiviikolla avointen sarjojen suunnistajia oli yli 1600 eri henkilöä. 

2017 Kuhmossa järjestetyllä 50-vuotisjuhlaviikolla avoimissa sarjoissa suunnisti jo yli 40 % koko tapahtuman osallistujamäärästä.

2018 ja 2019 Kajaanin ja Sotkamon Rastiviikoilla avoimissa sarjoissa suunnisti lähes puolet koko tapahtuman osallistujamäärästä 44-46 %.

Verkkopalvelun alusta onstage © 2024 online.fi