Etämaali käytössä ensimmäistä kertaa Kainuun Rastiviikon historiassa

Julkaistu: 04.07.2023

Etämaali käytössä ensimmäistä kertaa Kainuun Rastiviikon historiassa

Kuhmon Jämäsvaarassa menossa olevan Kainuun Rastiviikon pääsarjojen ja aikuisten pitkien matkojen radat olivat tiistain 4.7. toisessa osakilpailussa vaativampia kuin sunnuntain kisassa.
– Tiistaina suunnistettiin kokonaan vanhojen metsien suojelualueella mäkisessä maastossa. Kulkua hidastivat myös kaatuneet kelopuut, kuvasi pääratamestari Joni Korhonen radan haasteita.

Myös rastipisteet oli sijoitettu haastavasti jyrkänteille ja kivien koloihin. Tiistain osakilpailussa oli ensimmäistä kertaa Kainuun Rastiviikon historiassa käytössä etämaali kaikissa kilpasarjoissa paitsi lapsilla. Etämaali sijaitsi parin kilometrin päässä kilpailukeskuksesta.
– Halusimme sijoittaa radat kokonaan vaativaan suojelualueen maastoon. Samalla osallistujille tarjottiin elämys suunnistaa kuhmolaisessa erämaassa, Korhonen taustoitti.

Toisen osakilpailun jälkeen H21E-sarjaa johtaa Ikaalisten Nousevan-Voiman Eetu Savolainen (2:03:22). Seuraavina ovat If Brahen Fredric Portin (+3:27) ja Turun Metsänkävijöiden Samu Heiska (+7:21). D21E-sarjan johdossa on Lahden Suunnistajat 37:n Elisa Mattila (1:42:17) ja seuraavina ovat Lynxin Aino Mänkärlä (+5:01) ja Suunta Jyväskylän Veera Klemettinen (+6:33).

Muiden eliittisarjojen johdossa ovat H20E: Karim Mbembela (Helsingin Suunnistajat), H18E: Joona Hirvilahti (Vehkalahden Veikot), H16E: Tommi Sivill (Suunta Jyväskylä), D20E: Olivia Hahn (OK77), D18E: Selma Mäkäräinen (Suunta Jyväskylä), D16E: Iida Koskinen (Rasti-Nokia).

Kainuulaisista eliittisarjoissa on parhaiten sijoittunut Sotkamon Jymyn Eero Sorsa. Hän on sarjassaan H18E neljäntenä, ero johdossa olevaan Joona Hirvilahteen on 9:47.

Kainuulaisnuorilta mukavia suorituksia

Lasten radat olivat kilpailukeskuksen lähellä. Ratojen maasto on suoaluetta, talousmetsää ja osittain myös helppokulkuista kangasta. Lasten ratojen alueella oli tehty myös metsätöitä.
– Maastossa oli useita suunnistusta tukevia elementtejä kuten metsäkoneiden uria, Joni Korhonen kertoi.

Kainuulaisnuorilta nähtiin tiistaina muutama ilahduttava suoritus. Kajaanin Suunnistajien Sanja Jokelainen johtaa toisen osakilpailun jälkeen sarjaansa D14A. Hän oli tyytyväinen tiistain suoritukseensa, vaikka fiilis ei ollutkaan yhtä hyvä kuin sunnuntaina. Tiistain rata oli hänen mielestään kuitenkin helpompi kuin sunnuntaina, jolloin oli enemmän suomaastoa.

Sanjan suunnitelmiin rastiviikon aikana kuuluu suunnistuksen lisäksi yhdessäoloa kavereiden kanssa ja kilpailun tunnelmasta nauttimista. Painopiste on kuitenkin suunnistuksessa.
– Tavoitteena on mahdollisimmat ehjät suoritukset, Sanja Jokelainen tiivisti.

Ensimmäisen osakilpailun jälkeen viidenneksi sarjassaan H14A sijoittunut Sotkamon Jymyn Konsta Heikkinen nousi tiistain kisan jälkeen neljänneksi. Konsta oli tyytyväinen päivän suoritukseensa. Tiistain reitti oli helpompi kuin sunnuntaina: suota oli vähemmän ja hakkuuaukkojen urat helpottivat suunnistusta. Rastipisteet oli sijoitettu haastavasti erilaisiin kohteisiin.
– Tavoitteena on päästä viiden parhaan joukkoon, Konsta Heikkinen kertoi odotuksistaan.

Rastiviikko piristys aluetalouteen

Tiistai oli Kainuun Rastiviikolla kutsuvieraspäivä. Kilpailuja oli tullut seuraamaan kymmeniä yhteistyökumppaneita. Paikalla oli muun muassa maanomistajien, Kuhmon kaupungin ja Kainuun liiton edustajia, kainuulaisia kansanedustajia sekä entisiä rastiviikolle osallistuneita. Rastiviikon kilpailun järjestämisessä maanomistajilla on suuri rooli. Jämäsvaaran suunnistuskilpailua varten Kainuun Rastiviikolla on sopimus yhteensä 10 maanomistajan kanssa. Käytössä oleva alue yhteensä 17 km². Maankäyttöä koskevia sopimuksia on Metsähallituksen sekä useiden yksityisten kanssa.

Kuhmon kaupungille Rastiviikko on merkittävä tapahtuma. Kaupunki onkin tukenut suunnistuskilpailun järjestämistä myöntämällä taloudellista tukea.
– Rastiviikko on iso piristysruiske aluetalouteen. Tapahtumalla on Kuhmolle myös merkittävä imagoarvo. Se on myös erinomainen malli liikunnallisesta elämäntavasta, kaupunginjohtaja Juhana Juntunen totesi ja kiitti Kuhmon Peuroja ja talkoolaisia.

Juhana Juntunen toivotti suunnistusväen tervetulleeksi käyttämään myös kaupungin keskustan palveluita. Kuhmon ruokapaikoissa ja kahviloissa on viikon aikana pidennetyt aukioloajat.
– Rönttönen on leimallinen kuhmolainen tuote. Siinä on hiilareita paljon, joten se sopii hyvin palautumisen, Juntunen huomautti.

Maakuntajohtaja Pentti Malinen korosti Kainuun saavutettavuuden merkitystä alueen erilaisten tapahtumien onnistumiseksi.

Kainuun Rastiviikko Ry:n hallituksen puheenjohtaja Marko Horneman kertoi, että Kainuun Rastiviikkoa kehitetään saadun palautteen pohjalta.

Tilaisuudessa palkittiin seuraavat henkilöt ja tahot:

Standaari pitkäaikaisesta yhteistyöstä
- Kuhmon Peurat, Mika Kähkönen
- Kuhmon kaupunki, Juhana Juntunen
- Kaisanet, Kimmo Kauppinen

KRV-liivi pitkäaikaisesta talkoolaisuudesta
- Jarmo Hyvönen
- Eija Juntunen
- Eero Juntunen

Ansiomerkit
- Kuhmon Peurat, Ari Pääkkönen, SSL:n pronssinen ansiomerkki, tinkimätön talkoolainen vuodesta toiseen
- Kuhmon Peurat, Pentti Saavinen, muistaminen pitkäaikaisesta työstä Kainuun Rastiviikon ja Kuhmon Peurojen hyväksi

Verkkopalvelun alusta onstage © 2024 online.fi