Kainuun Rastiviikko on Siposten suvun loma- ja suunnistusviikko kauniissa maisemissa

Julkaistu: 08.06.2023

Kainuun Rastiviikko on Siposten suvun loma- ja suunnistusviikko kauniissa maisemissa


Kainuun Rastiviikkolla 2022 Puolangan Luhtakankalla

Kansanedustaja Markku Siposen suunnistusura alkoi pienenä poikana, kun hän aloitti isoveljen kanssa Oravapolkukoulun 6-vuotiaana. Pikkuhiljaa koko lapsuuden perhe innostui suunnistuksesta. Ensimmäistä kertaa Siposet olivat mukana Kainuun Rastiviikolla Puolangan Paljakassa vuonna 1990. Tuolloin koko perhe majoittui teltassa ja vettä satoi aika lailla viikon aikana. Telttailu majoitusmuotona jäi tuohon kokemukseen.

Urheilullisesti Markun paras muisto Kainuun Rastiviikolta on vuodelta 1995 Puolangalta H16 E-sarjassa, kun hän voitti ylivoimaisesti kolmannen osakilpailun ja oli yhteistuloksissa toisena ennen viimeisen päivän takaa-ajoa. ”Noh, viimeisessä kisassa ei sitten hermo pitänyt, tipuin sijoituksissa ja eräs Pasi Ikonen kuittasi ohi.” Myös kesällä 2022 Markku Siposesta oli mukava napata pitkästä aikaa osakilpailuvoitto Puolangan nopeassa maastossa Rastiviikon ensimmäisenä kilpailupäivänä.


Vauhdissa KRV:lla 2022 Puolangan Luhtakankaan mäntykankailla

Siposen perheen lapset kisailevat hiihdossa, yleisurheilussa ja suunnistuksessa. Myös futista ja jääkiekkoa on lapsilla ohjelmassa. Suunnistus on jäänyt vähän vähemmälle, kun omassa seurassa ei ole oikein riittänyt siihen paukkuja.

Viime vuosina on kuitenkin ollut hauskaa, kun perheestä on ollut joka vuosi enemmän ja enemmän myös lapsia suunnistamassa. Viime kesänä jo kolme tyttöä; Anna, Emilia ja Iida kisasivat Kainuun Rastiviikolla. Tänä vuonna ehkä jo Vilmakin osallistuu perherastireitille ja Anton rastiralliin. Perheen Sanna-äiti suunnistaa kuntoradoilla ja Markku kisailee nelikymppisten sarjassa.

Rastiviikon välipäivinä perheen ohjelmassa on esimerkiksi retkeilyä, nähtävyyksiin tutustumista tai frisbeegolfia. Myös sprinttisuunnistus on ollut osa välipäivien ohjelmaa. Markku-isä ottaa yleensä pyörän mukaan ja käy ajamassa välipäivinä pientä lenkkiä. Hänestä on kiva haastaa itseään eri kestävyyslajeissa ja pallopeleissä, jos siihen on aikaa.

”Kainuussa on parasta, kun voi yhdistää perheloman ja suunnistusviikon kauniissa maisemissa sopivien aktiviteettien kera! Kainuun Rastiviikosta on tullut meille perinne, jonne mennään usein isovanhempien, siskon ja veljen perheiden kanssa yhdessä.” Perhe majoittuu usein Kainuun Rastiviikon aikana Vuokatissa. Viime kesänä he majoittuivat Ukkohallassa ja tänä kesänä perheellä on tarkoitus käydä Rastiviikolla Pielisen rannalla olevalta kesämökiltä käsin.

Siposen perheen mielestä suunnistus on mitä parhain perheliikuntamuoto, ja Kainuun Rastiviikko ilmentää järjestelyillään sitä parhaimmillaan. Jokainen voi harrastaa tai kisata omalla tasollaan. Perheen lapset suunnistavat Kainuussa mielellään, kun lasten ratoihin on satsattu ja maastossa tarvitsee harvoin olla yksin toisin kuin esimerkiksi viikkorasteilla. Kaikki Siposen perheessä tykkäävät enemmän nopeakulkuisesta, mäkisestä kangasmaastosta kuin vaativasta peitteisestä maastosta.

Suunnistava perhe osallistuu luonnollisesti myös seuratoimintaan. Siposet ovat mukana Kiuruveden Urheilijoiden toiminnassa ja olleet järjestämässä kansallisia kisoja ja kuntorasteja. ”Kilpailujen järjestäminen tarjoaa erityisesti lapsille mahdollisuuden kilpailuihin myös kotiseurassa ja kilpailujen kautta pystytään yleensä tekemään tai päivittämään uusia suunnistuskarttoja sekä keräämään varoja seuralle.”

Ensi kesän Rastiviikko Kuhmon Jämäsvaaralla on Siposen perheelle jälleen kesän kohokohtia, ja sinne on hienoa lähteä useamman sukupolven voimin. ”On hienoa tarjota omille lapsille samoja elämyksiä, joiden kautta itse aikanaan innostuin lajista!” Lähdetään sankoin joukon Rastiviikolle. Hymyillään kun tavataan ja vietetään mukava viikko Kuhmossa!

 

Jaa tämä sivu sosiaalisessa mediassa

Verkkopalvelun alusta onstage © 2024 online.fi