Suunnista ja vietä koko perheen aktiivilomaa - koe Suomen suurin suunnistusviikko

Kainuun Rastiviikko (KRV) on Kainuun maakunnassa vuosittain järjestettävä kansainvälinen suunnistustapahtuma, Suomen suurin suunnistusviikko, joka on järjestetty vuodesta 1966 alkaen. Tapahtumaan osallistuu kaikentasoisia ja -ikäisiä suunnistajia - vasta-alkajia, iltarastikävijöitä, kokeneempia kuntosuunnistajia, kilpasuunnistajia sekä maailman kovimpia huippusuunnistajia. Sarjoja Kainuun Rastiviikolla on alle kouluikäisten rastiralli-seikkailusta kilpasarjojen 95-vuotiaiden sarjaan saakka.

Tulevan kesän 54. Kainuun Rastiviikko järjestetään Puolangan Luhtakangas- Äikänvaara -alueen hienoissa suunnistusmaastoissa. Edellisen kerran samassa maastossa suunnistettiin vuonna 2016, jolloin tapahtumaan osallistui lähes 4000 suunnistajaa. Kainuun Rastiviikon 2022 kilpailukeskus sijaitsee samassa paikassa kuin vuonna 2016 osoitteessa Kuirivaarantie 1, Puolanka.

Kainuun Rastiviikon 2022 kilpailukeskus (kuva vuodelta 2016)

Nauti suunnistuksesta huippumaastoissa ja huipputason kartoilla

Kainuun Rastiviikon 2022 suunnistusmaasto (kuva vuodelta 2016)

Kainuun Rastiviikon 2022 maasto on suunnistuksellisesti ehdottomasti yksi Kainuun hienoimmista ja monipuolisimmista. Luhtakangas on mäntykangasvaltaista suppamaastoa, jonka kruunaa Pyssykuljun ja Kuirivaaran vaativat rinteet, Äikänvaaralla radat ulottuvat jylhiin ja haastaviin kuusikko- ja jyrkännealueille. Hienoja luontoelämyksiä suunnistajille tarjoaa Äikänvaaran päällä sijaitseva vanhojen metsien suojelualue (Natura 2000 -verkostoa). Maaston käytössä ja ratasuunnittelussa on pyritty erityisesti huomioimaan, että kaikki sarjat pääsevät hyödyntämään parhaimmat ja suunnistuksellisemmat alueet. Kilpailupäiville tarjotaan erilaisia teemoja keskimatkatyyppisistä radoista pitkän matkan ratoihin.

Kainuun Rastiviikon 2022 suunnistuskartta (karttamallipalat, Mapline Oy)

Kainuun Rastiviikon 2022 kilpailumaaston kartoituksesta on vastannut useiden kansainvälisten suunnistuksen huipputapahtumien kartoituksista (mm. Suunnistuksen MM-kisat 2013) vastannut Mapline Oy ja sen rautaiset ammattilaiset Rauno Asikainen, Teemu Köngäs, Pasi Jokelainen ja Pekka Hiltunen. Kartoittajista Teemu Köngäs toimii myös tulevan kesän pääratamestarina, joten suunnistajat voivat luottaa, että Kainuun Rastiviikon 2022 suunnistuskartta ja radat ovat varmasti huipputasoa.


 

Aloittelijat ja huiput samoilla rasteilla - Suomen laajin kuntorastien valikoima

Kainuun Rastiviikon kuntosuunnistus houkuttaa (kuva vuodelta 2016)

KRV on suunnistusviikko, jossa samoja rasteja etsivät sekä suunnistus-lajin aloittelijat että aivan maailman terävimmän kärjen huippusuunnistajat. Rastiviikon osallistujista (3500-4000 suunnistajaa) noin puolet ovat kuntosuunnistajia ja puolet kilpasuunnistajia. Kilpasarjoissa on sarjat 8-95-vuotiaille.
- Kuntosuunnistus on kasvattanut jatkuvasti suosiotaan viime vuosina ja kansainvälinen koronatilanne on vaan entisestään lisännyt lajin suosiota muun muassa omatoimirastien kautta, kertoo Rastiviikon pääsihteeri Jukka Liuha. Olemme panostaneet tapahtumassamme viimeisen 10 vuoden ajan erittäin laadukkaisiin kuntosuunnistusratoihin. Nykyään meillä on 10 eri taitotason kuntosuunnistusrataa, joten kaikentasoisille suunnistajille meillä löytyy sopivia suunnistushaasteita.

Liuha kertoo vielä tarkemmin, että lapsiperheille ja pienille alle kouluikäisille suunnistuksen vasta-alkajille Rastiviikolla on tarjolla Rastiralli-seikkailurata, joka on viitoitettu seikkailullinen suunnistusrata, jonka perhe voi kiertää yhdessä. Lisäksi taitavammille pikkusuunnistajille ja perheille valittavana on Perhe-RR, joka on metsään siimarinauhalla opastettu suunnistusrata, jossa nokkelimmat voivat tehdä oikoja ja näin edetä suoraviivaisemmin rastilta toiselle. Aloitteleville iltarastikävijöille KRV:n kuntosuunnistuksessa on C-tason (erittäin helpot) radat, joissa suunnistus pohjautuu vielä hyvin vahvasti selkeisiin maastokohteisin. Hieman kokeneemmille kuntosuunnistajille tarjoamme B-tason ratoja kolmella eri pituudella B-lyhyt, B-keski ja B-pitkä. B-lyhyt on ollut Kainuun Rastiviikon suosituin kuntosuunnistussarja. Kaikkein vaativimmat radat löytyvät Rastiviikon A-tason kuntoradoista A-lyhyt, A-keski ja A-pitkä, jotka sopivat kokeneille suunnistajille. Meidän tapahtumassa A-tason kuntosuunnistusratoja kiertävät kansallisen ja kansainvälisenkin tason kovimmat menijät silloin, kun kilpasarjohin osallistuminen ei ole jostain syystä mahdollista.

Kuntosuunnistaja Kainuun Rastiviikolla pohtimassa reitinvalintaa seuraavalle rastille

- Kainuun Rastiviikolla kuntosuunnistaja tai iltarastikävijä saa käytännössä täyden palvelun “iltarastit” huipputason suunnistuskartoilla ja tapahtumajärjestelyillä jokaisena neljänä kilpailupäivänä. Tarjoamme kuntosuunnistuksen sarjoissa täysin samat ja yhtä laadukkaat palvelut kuin kilpasarjoissakin. Oikeastaan ainoa poikkeus on, että kuntosuunnistuksessa emme jaa sijoituspalkintoja, mutta arpaonnen osuessa kohdalle voi myös kuntosuunnistaja saada kuntosarjojen päivittäisistä arvonnoista palkinnon, Liuha vinkkaa pilke silmäkulmassa.

Saapuminen Kainuun Rastiviikolle 2022

Kainuun Rastiviikko -suunnistusviikon opasteet ohjaavat paikan päälle

Saapuminen Kainuuseen, Puolangalle, kisakylään ja kilpailukeskukseen on helppoa ja sujuvaa. Jos saavut paikan päälle omalla autolla, niin kilpailukeskukseen saapuessasi noudata tapahtumaopasteitamme ja liikenteenohjaajiemme ohjeita, jolloin pysäköinti p-alueillemme onnistuu helposti. Pysäköintimaksun voit maksaa etukäteen verkkokaupassamme, paikan päällä kilpailukeskuksessa tai pysäköintialueelta poistuttaessa.

Monipuoliset kilpailukeskuksen palvelut

Kilpailukeskuksen grilli ja muut ravintola- ja kahvilapalvelut palvelevat asiakkaita

Kainuun Rastiviikon kilpailukeskus palvelee monipuolisesti kisavieraita. Meiltä löydät muun muassa ravintola- ja kahvilapalvelut, KRV-kauppa (kisatuotemyymälä), suunnistus- ja urheilutarvikekaupat, paikallisten yrittäjien myyntipisteet, muksula (lasten päivähoito), rastiralli-seikkailurata alle kouluikäisille, koiraparkki (koirahoitola) sekä suunnistuksen jälkeen pesupaikka suihkuilla ja lämpimällä vedellä. Kisabussilla voit liikkua kätevästi kilpailukeskuksesta kisakylään ja takaisin.

Muksula leikittää ja hoitaa kisavieraiden alle kouluikäisiä lapsia

Kilpailukeskuksen ohella myös kisakylämme Puolangan keskustassa palvelee Rastiviikon kävijöitä koko suunnistusviikon ajan. Kisakylä sijaitsee Puolangan koulukeskuksella osoitteessa Koulukatu 2, Puolanka. Kisakylän palveluita ovat muun muassa: 

 • KRV-info (kilpailutoimisto, pysäköintiliput, bussiliput jne., KRV-kauppa)
 • Lattiamajoitus (koulumajoitus)
 • Välipäivän sprinttisuunnistustapahtuma (ma 4.7. klo 14-17)
 • Avoimet sprinttirastit 5.-8.7.
 • Kisabussin pysäkki

Jos majoitut kisakylässä tai Puolangan taajaman alueella, niin tällöin kulkeminen kilpailukeskukseen on ehdottomasti kätevintä käyttäen KRV-kisabussia, joka liikennöi jokaisena kilpailupäivänä noin tunnin välein Puolanka-Kilpailukeskus-Puolanka -välillä.

Ilmoittautuminen Kainuun Rastiviikolle 2022 - koe leppoisa suunnistusviikko

Kainuun Rastiviikon suunnistajia matkalla lähtöpaikalle

Kainuun Rastiviikon ilmoittautuminen on jaettu ilmoittautumisajankohdan mukaisesti eritasoisiin hintaportaisiin sekä kuntosuunnistuksen sarjojen että kilpasarjojen osalta. Perusperiaate on se, että mitä aiemmin ilmoittaudut, niin sitä edullisempi on osallistumismaksu.  

 • Kilpasarjat
  • ilmoittaudutaan ensisijaisesti käyttäen Suomen Suunnistusliiton IRMA-ilmoittautumispalvelua
  • ilmoittautumisportaat: 
   • 30.11.2021 / 28.2.2022 / 31.5.2022 / 13.6.2022
 • Kuntosuunnistus (avoimet sarjat)
  • Kuntosuunnistukseen ilmoittaudutaan ensisijaisesti käyttäen Rastilippu-palvelua 
  • ilmoittautumisportaat: 
   • 30.11.2021 / 28.2.2022 / 31.5.2022 / 13.6.2022 / Paikan päällä
  • Kuntosuunnistuksen ilmoittautumisen voi maksaa liikuntaeduilla

Yksityiskohtaiset ilmoittautumisohjeet löytyvät verkkosivuiltamme www.rastiviikko.fi -> Ilmoittautuminen 

Runsas valikoima muuta tekemistä

Kainuun Rastiviikon 2022 oheisohjelma tulee olemaan varsin monipuolinen; on sprinttisuunnistusta, pyöräsuunnistusta, polkujuoksua ja raskaan musiikin festivaalia sekä paljon muuta erilaista tekemistä. Oheisohjelmatarjonta tarkentuu kevään 2022 mittaan verkkosivuillemme.

Ensimmäisen KRV-välipäivän kaikille avoin sprinttisuunnistustapahtuma järjestetään Puolangan keskustan alueella KRV-kisakylästä käsin maanantaina 4.7.2022 klo 14-17. Tarjolla on A, B ja C -tason sprinttiradat. Maanantain tapahtuman jälkeen avoimet sprinttiradat (eri radat kuin maanantain tapahtumassa) ovat juostavissa vielä koko loppuviikon KRV-kisakylän aukioloaikojen mukaisesti.

Kainuun Rastiviikon yhteydessä järjestetään historian ensimmäinen Kainuun Pyöräsuunnistusrastiviikko 3.-8.7.2022. Pyöräsuunnistusviikolla on neljä osakilpailua kolmesta eri kilpailukeskuksesta. Ohjelma on suunniteltu niin, että kilpailijat ja kuntoilijat voivat yhdistää viikolla sekä pyörä- että maastosuunnistusrastiviikon ohjelmaansa haluamallaan tavalla. Ensimmäinen osakilpailu kilpaillaan ennen Kainuun Rastiviikon avausosakilpailua, toinen ja kolmas osakilpailu välipäivinä ja finaali yhdessä Kainuun Rastiviikon kanssa samassa kilpailukeskuksessa ja yhteisellä maalisuoralla.

Kainuu Trail Hossa National Park (Finland) 2.7.2022 on polkujuoksutapahtuma Suomen uusimmassa kansallispuistossa. Hossa nimettiin kansallispuistoksi vuonna 2017. Kainuu Trail -polkujuoksussa juoksijat pääsevät nauttimaan Hossan kansallispuiston parhaimmista poluista, maisemista ja nähtävyyksistä. Juoksumatkat ovat 78, 55, 38, 21 ja 10 kilometriä. 10 km matkalla on erikseen oma sarja myös nuorille 12-17-vuotiaille. Kainuu Trailin ensimmäinen ja edullisin ilmoittautumisporras sulkeutuu 31.12.2021.

Raskaamman musiikin ystäville Puolangan legendaarinen LankaFest 1.-2.7.2022 tarjoaa koko tuutin täydeltä raskasta soitantaa. Laita Rastiviikon alkutahdit kohdilleen ja tule nauttimaan muun muassa Stratovariuksen ja Timo Rautiainen & Trio Niskalaukauksen tiukkaakin tiukemmista keikoista.

Katso Kainuun Rastiviikon esittelyvideo tästä (avautuu Kainuun Rastiviikon Facebook-sivuille)

Tutustu ja seuraa Kainuun Rastiviikon somekanavia:
Kainuun Rastiviikko Facebook
Kainuun Rastiviikko Instagram
Kainuun Rastiviikko Twitter

Tutustu Kainuu Trail -somekanaviin:
Kainuu Trail Facebook
Kainuu Trail Instagram


Tervetuloa 54. Kainuun Rastiviikko -suunnistusviikko 3.-8.7.2022 -tapahtumaan!
Koe koko perheen suunnistus- ja lomaviikko Puolangalla.


Kainuun Rastiviikon 2022 kilpailukeskus (kuva vuodelta 2016)

Verkkopalvelun alusta onstage © 2021 online.fi